Vi har samlat svaren på de frågor vi oftast får. Om du inte hittar det du söker är du varmt välkommen att kontakta oss via sidfoten. Vi ser fram emot att hjälpa dig.
Varje ekipage har ca 45 minuter till förfogande och av dessa tar det runt 30 minuter för hunden att genomföra alla åtta momenten i BPH. Övrig tid går till kontroll av registreringsbevis, mikrochip, muntlig genomgång av sammanfattningen, kanske köp av rosett osv.
Ja, hundar som är skottberörda erbjuds att genomföra BPH utan skott. Dessa hundar startar först på dagen och först efter att dessa ekipage har lämnat HundaLunda fortsätter BPH med skott.
Din hund ska ha fyllt 12 månader för att få delta i BPH. Det finns ingen övre åldersgräns för deltagande.
När du anmäler dig till vår BPH på HundaLunda kan du bara välja datum. Vi återkommer om exakta starttider ca 2 veckor innan ditt bokade datum. En rad omständigheter gör att vi måste ha möjligheten att bestämma startordningen. De hundar som inte ska ha skott måste starta först på dagen och eventuella löptikar måste starta sist på dagen. Utöver detta försöker vi ta hänsyn till att de mest långväga deltagarna inte ska behöva starta allt för tidigt eller sent på dagen. Därför kan vi dessvärre inte erbjuda att deltagare får välja sin egen tid. Det finns möjlighet att lämna en kommentar när du anmäler din hund men vi kan inte garantera att vi kan uppfylla eventuella önskemål.
Vi har full förståelse för att exempelvis flera deltagare som samåker vill starta någorlunda efter varandra. Ibland kan det också vara bra med en hund emellan om man vill hinna vara publik på varandras rundor. Detsamma gäller t ex kullsyskon eller deltagare som startar flera hundar samma dag. Vi kan inte garantera att allas önskemål går att uppfylla men lämna gärna en kommentar när du anmäler dig så försöker vi göra vårt bästa för att era starter ska bli så smidiga som möjligt.
Ja, absolut! Utöver de datum du finner i bokningen är vi flexibla med att lägga in extra tillfällen för kennlar och klubbar. Om du vill kombinera en beskrivning med en kennel- eller kullträff över en fika med nygräddat eller en smarrig lunch, eller om du har andra önskemål så går det givetvis att ordna. Kontakta oss för mer info.
Ja, du som ägare måste dock vara medlem i ditt lands kennelklubb som ska vara erkänd av SKK. Hunden måste också läggas till i SKK:s databas. Mejla din hunds uppgifter med kopia på registreringsbeviset till compete@skk.se. När du fått bekräftelse från SKK kan du anmäla din hund till BPH. Obs! Detta gäller även om hunden är svenskfödd och såld till utlandet.
Ja, vi välkomnar alltid publik på BPH och vi rekommenderar att du själv kommer lite tidigare så att du kan vara publik på ekipaget före dig. I synnerhet om du aldrig gjort BPH tidigare. Publiken måste rätta sig efter funktionärernas anvisningar. Publiken ska befinna sig inne på BPH-banan och får inte lämna banan under en pågående runda utan beskrivarens tillåtelse. Publiken får heller inte stå utanför banan, eller gömma sig, då det oftast stjäl hundens fokus.
Ja, du får filma och fotografera din hunds BPH under själva utförandet på BPH-banan och på ett sätt som inte stör hunden. Ingen av de tjänstgörande funktionärerna har möjlighet att filma eller fotografera så du måste ha med dig publik för ändamålet. Den efterföljande genomgången filmas inte.
Anmälningsavgiften betalar du direkt vid din anmälan.
Vi tar emot betalningar via Swish, kreditkort eller faktura.
Om du får förhinder kan du själv avboka ditt deltagande fram till 2 veckor innan ditt BPH-datum. Om du behöver avboka din tid senare än två veckor innan ditt BPH-datum måste du kontakta oss. Anmälningsavgiften är enligt SKK:s regler inte återbetalningsbar.
Ja, även om ett specifikt datum är fullbokat kan du ställa dig i kö för en plats på det datumet. Om det sker en avbokning kommer du och eventuella andra som står i kö automatiskt att erbjudas en plats på det valda BPH-datumet. Du har 30 minuter på dig att tacka ja till platsen innan näste man på tur får frågan.
Enligt SKK:s grundregler ska hunden vara vaccinerad mot valpsjuka och förstagångsvaccinationen ska vara gjord minst 14 dagar innan beskrivningstillfället. Den senaste vaccinationen ska inte vara utförd för mer än fyra år sedan. Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta). Läs mer om vaccination på SKK.se
Ja, löptikar är varmt välkomna. Av hänsyn till deltagande hanhundar ska löptikar starta sist på dagen. Hör av dig till oss omedelbart om du märker att din tik börjat löpa så att vi kan kasta om starttiderna.
Vanligt fast halsband eller halvstryp (som bara drar åt om hunden drar till en viss gräns) går bra. Helstryp är inte tillåtet under BPH. Hundsele kan tillåtas i de flesta moment men inte alla utan du måste även ha med ett halsband.
Vi tillhandahåller två olika koppel i olika längder som din hund ska använda under BPH. Till och från BPH-banan använder du eget koppel efter egen smak.
Ta med en leksak som din hund älskar att leka med. Du ska kunna kasta föremålet ca 10 meter.
Ta med din hunds favoritgodis. Gärna i fast form så att det inte kletar och i små bitar så att din hund kan äta det med lätthet. Många hundar uppskattar exempelvis korv eller köttbullar delat i småbitar. Så fråga din hund, och tänk praktiskt. 😊
Vi måste kunna identifiera hunden genom att skanna mikrochipet som givetvis måste överensstämma med det nummer som du angav vid anmälan. Därför gör det inget om du inte har hundens registreringsbevis eller pass med dig. Däremot behöver du genom intyg kunna styrka att hunden är vaccinerad enligt gällande krav.